top of page

 

פעם כשהייתי קטן..............

 

פעם כשהייתי קטן, היה לי אקווריום...............

 

כך מתחיל כמעט כל סיפור, של מי שחווה גידול מתסכל בילדותו. ולמה מתסכל? כי התמותה הייתה מרובה, האקווריום היה מתמלא באצות וירוקת ואמא הייתה כועסת ומודיעה בכל שבוע שיש להוציא את האקווריום המיותר הזה מהבית שרק יוצר לכלוך ועבודה, ואתם דווקא הצלחתם בהשרצות של גופים, סייפנים או מולים וכילדים השבתת השמחה וההצלחה בהוצאת האקווריום, גרמה לרבים התנגדות לנסות מחדש.

אני רוצה בכמה משפטים לשנות את הדעות הקדומות ולעדכן אתכם במערכות המשופרות הקיימות כיום.
 

ראשית, אני רוצה לומר – אמא שלכם צודקת. התענוג שביצירת חיים באקווריום בבית חייב להיות מותנה באסטטיות וניקיון האקווריום וסביבתו, כפי שטיפול בכלב, חתול או כל בעל חיים, דורשים יחס נכון וטיפוח.

טיפוח האקווריום הינו פשוט וקל, דרוש ידע בסיסי ואחר כך התנסויות שונות כדי להכיר עוד ועוד דגים. תפעול האקווריום ותחזוקתו קלה בהרבה ממה שזכור לכם כילדים. יש אקווריומים הדורשים טיפול שבועי, יש כאלה שדורשים טיפול בתדירויות רחוקות יותר, אך תחזוקה נדרשת ללא ספק. אין פילטר בעולם שאינו זקוק לטיפול, ואין שום סוג של אקווריום שאינו דורש רענון מים, דאגה לשום הדגים והערכה נכונה למצבם.

המלצה – צפו באקווריום בכל בוקר, תנו לדגים מנה של מזון, שתפו את ילדיכם בחוויה, תנו להם להתנסות בהאכלה, וצרו חוויה משפחתית משותפת בגידול. בעת הישיבה מול האקווריום, למדו את התנהגות הדגים, חישבו על תועלתם, על הצרכים שלהם ותהינו מהשקט, מהצבעוניות, מהחיים המתרחשים אצלכם בבית, ותהינו מתחביב קל ונוח מאוד.
 

חשוב לשמר טמפרטורה קבועה כל השנה באקווריום ועל כן תתייחסו למעלות בטרמומטר ברצינות. בחורף, בדקו את פעולת גוף החימום ובקיץ הקפידו על קרירות המים בהתאם לגידול. באקווריומים קטנים, שינויי הטמפרטורה מהירים מאוד ובאקווריומים גדולים, יש לשאוף לאחידות הטמפרטורה בכל נפחו. לעיתים דרושים שני גופי חימום בשני קצוות האקווריום.
 

אל תזניחו את האקווריום ותפעלו מאוחר מידי. עשו לכם הרגל קבוע, אחת לשבוע או שבועיים רעננו במידה מועטה את המים, את המים שתוציאו מהאקווריום לא לזרוק, השקו את הגינה או העציצים, אלו מים טובים לצמחים בגלל החומר האורגני שיש בהם. דמו לדשן. הוציאו דגים מתים בזמן, אל תתנו לדגים לאכול את אלו שמתו, ואל תמתינו להיעלמותם באקווריום, המצאות דגים מתים באקווריום מעלה את רעילות המים ותיצור מהר מאוד תמותה.

כל שינוי בהתנהגות הדגים מחייב תשומת לב, צבעי הדגים, אובדן או ריקבון סנפירים, התגרדות והשתפשפות הדגים,עליית הדגים כלפי מעלה כאשר ראשם מבצבץ החוצה, פצעים, נפיחויות, עכירות המים וכו' – כל אלו תופעות הדורשות התייחסות והתייעצות.
 

אם הגעתם למצב בו תחתית האקווריום התמלאה ברפש, עליכם להוציאו במהירות האפשרית בעזרת שואב רפש או צינור בו תבצעו יניקה. אל תשאירו כמויות רפש לזמן ממושך באקווריום, הרפש משמש מצע להיווצרות מושבות חיידקים מזיקות.

הצטברות אצות חומות, ירוקות או ירוקת באקווריום אינה מזיקה בדרך כלל, אך מורידה מיופיו, משקיפותו, ומהחיות שבו, לעיתים יתכן כי שאריות מזון ידבקו לאצות דבר שיגביר את רמת האמוניה והרעילות במים., הקפידו לצרף לדגים נקאים צמחוניים שאוכלים אצות לסוגיהן השונים, אל תרבו בה דלקת התאורה שלא לצורך, ונקו את האצות בזמן. אצות נוטות להדבק לזכוכית ולדקורציה והזמן רק מקשה על הניקיון בהמשך.

ניקיון הפילטר הינה פעולה שיש לבצע נכון והיא תלויה בכמות הדגים, נפח המים והתנהגות ההאכלה שלנו. 

פפתחו את הפילטר וראו מה מצב הספוגים שבו, לכלור רב מצריך ניקיון, שיטפו את הספוגים שמי ברז בלבד והחזירו לפילטר. אין צורך לשטוף את אבני הבקטריה אך יש להחליף את הפחם אחת לשלושה עד שישה חודשים.

אם תשמשו בפילטר פנימי נוסף לגיבוי, תוכלו לשטוף אותו לעיתים קרובות מבלי לשטוף את החיצוני דבר שיבטיח את השארות הבקטריות באקווריום.

בכל מקרה אל תחליפו יותר משליש מהמים בפעם אחת כדי לא לשבש את האיזון באקווריום. רצוי ומומלץ להוסיף בכל החלפת מים, מנטרל כלור במיוחד בחודשי הקיץ, ואפשר להוסיף חיידקי פילטרזציה להבטחת השלמת כמות החיידקים.

 

 

 

 

דגי נוי שורשים

bottom of page